Name That Ad: Can You ID These 21 Classic Slogans and Jingles?

Salesman shown on old-fashioned TV set.
Ollyy / Shutterstock.com

Ad jingles and slogans are designed to stick. So if you suddenly find yourself humming “Oh, I’d love to be an Oscar Meyer wiener … ” even though you haven’t seen that commercial for 30 years, or citing an ancient Alka-Seltzer slogan — “Plop plop, fizz fizz, oh, what a relief it is” — you are not alone.

Those old-school commercial jingles and slogans can burrow into your brain more permanently than any algebra formula or state capital list ever could. So, why not embrace it?

Here’s a little quiz to see just how good you are at remembering those ads from the good old days. Are you a slogan smartypants, or did you spend all that TV time outdoors, healthily never watching a commercial in your life? (Even then, you may be surprised … )

For each slogan, identify the product it advertised, then click on to the next slide to see if you’re right. Keep track and give yourself a point for each correct answer — we’ll grade you at the end.

1. “Sorry, Charlie”

Charlie Brown stamp.
catwalker / Shutterstock.com

What product’s ad campaign popularized the phrase “Sorry, Charlie”? Hint: It has nothing to do with cartoon character Charlie Brown, though he was on TV around the same era as this commercial — the early 1960s.

a) Pepto-Bismol
b) StarKist Tuna
c) Willy Wonka Chocolates

Answer: b) StarKist Tuna

StarKist.com / Money Talks News

Cultured undersea character Charlie the Tuna worked hard to demonstrate his good taste, but StarKist was looking for tuna that tasted good. Charlie was repeatedly rejected by StarKist with the apology, “Sorry, Charlie.”

Check out the iconic canned tuna ads here.

2. “Ever eat a pine tree? Many parts are edible.”

Close-up of pine tree and cones.
Serenko Natalia / Shutterstock.com

a) Pine-Sol brand cleaner
b) Wheaties cereal
c) Grape-Nuts cereal

Answer: c) Grape-Nuts

Amazon/Post Consumer Brands / Money Talks News

Naturalist Euell Gibbons hawked Grape Nuts (which are made with wheat and barley, not pine trees) with this somewhat nutty statement in a 1974 commercial.

3. “The San Francisco Treat”

San Francisco
Pius Lee / Shutterstock.com

a) Rice-A-Roni
b) Shasta soft drinks
c) Ben & Jerry’s ice cream

Answer: a) Rice-A-Roni

AmazonRiceARoni.com / Money Talks News

Rice-A-Roni, a side dish named for its combination of pasta and rice, was created in 1958 by a San Francisco-based business then called the Golden Grain Co. It was advertised to TV-viewing Americans as “The San Francisco Treat” in the 1960s.

4. “You’ve come a long way, baby.”

Smiling baby crawling
Oksana Kuzmina / Shutterstock.com

a) Amtrak
b) Pampers diapers
c) Virginia Slims cigarettes

Answer: c) Virginia Slims cigarettes

Vintage Virginia Slims ad.
Screenshot / Money Talks News

Marketing for these narrower-than-normal cigarettes has always focused on capturing female consumers, and the Philip Morris tobacco company leveraged women’s rights themes of the 1960s and ’70s to do so.

Check out this wacky Virginia Slims television ad from 1968. (You won’t see anything like it today, as cigarette advertising on radio and television was banned in 1971.)

5. “The Breakfast of Champions”

Maria Symchych / Shutterstock.com

a) Quaker Oats oatmeal
b) Eggo waffles
c) Wheaties cereal

Answer: c) Wheaties cereal

Amazon/General Mills / Money Talks News

Famous athletes have decorated the box fronts of this cereal since 1958, starting with Olympic pole vaulter and decathlete Bob Richards, and more recently Olympic swimmer Michael Phelps, above.

6. “I can’t believe I ate that whole thing!”

Pop Paul-Catalin / Shutterstock.com

a) Chunky candy bars
b) Alka-Seltzer
c) McDonald’s Big Mac

Answer: b) Alka-Seltzer

Amazon/Alka-Seltzer / Money Talks News

Other famed Alka-Seltzer slogans include “Plop plop, fizz fizz” and “That’s-a spicy meat-a-ball!”

Watch the “whole thing” ad here. (Note: Most of us remember the phrase as “the whole thing,” but actor Milt Moss actually says “that.”)

7. “It’s not nice to fool Mother Nature”

Gagayear / Shutterstock.com

a) Chiffon margarine
b) Grecian Formula hair dye
c) I Can’t Believe It’s Not Butter

Answer: a) Chiffon margarine

Marietjie / Shutterstock.com

When Mother Nature is fooled in the ad — because supposedly this margarine tasted just like real butter — she invokes thunder, lightning and sometimes a charging elephant. She warns: “It’s not nice to fool Mother Nature.”

Watch one of the vintage ads here.

8. “Good to the last drop”

Bobex-73 / Shutterstock.com

a) Folgers
b) Maxwell House
c) Country Time lemonade

Answer: b) Maxwell House

Amazon/Maxwell House / Money Talks News

The slogan is even incorporated into the coffee’s logo, which shows that final drop falling from a coffee cup.

9. “They’re g-r-r-r-eat!”

dotshock / Shutterstock.com

a) Levi’s jeans
b) Fritos corn chips
c) Frosted Flakes

Answer: c) Frosted Flakes

Amazon/Kellogg’s / Money Talks News

Tony the Tiger is the mascot for this breakfast cereal, which was called Sugar Frosted Flakes until 1983, when the company dropped the word “sugar.”

10. “We wear short shorts”

Dmitrij Skorobogatov / Shutterstock.com

a) Nair
b) Gillette razors
c) Dockers clothing

Answer: a) Nair

Amazon/Church & Dwight Co. / Money Talks News

In one memorable ad for this hair remover, a group of women jump off diner stools and perform a kick line to show off their hair-free, short-shorts-wearing legs.

Watch that retro ad here.

11. “Tastes great!” “Less filling!”

Syda Productions / Shutterstock.com

a) Coors Light
b) Bud Light
c) Miller Lite

Answer: c) Miller Lite

Keith Homan / Shutterstock.com

The famous call-and-response ads featured a collection of famous athletes including pro football players Bubba Smith, Billy Martin, Deacon Jones and Dick Butkus, and other celebrities such as comedian Rodney Dangerfield, arguing over the reason for drinking Miller Lite. The idea of the ad campaign, which started in 1973, was to sell “Joe Six-Pack” on light beer, according to a Wikipedia article.

Watch one of them here.

12. “Where’s the beef?”

JMx Images / Shutterstock.com

a) McDonald’s
b) Wendy’s
c) Burger King

Answer: b) Wendy’s

Ken Wolter / Shutterstock.com

Clara Peller, the manicurist-turned-spokeswoman who uttered the famous line after inspecting a competitor’s obviously tiny hamburger, was 81 when it made her famous.

Watch Peller’s famous ad here.

13. “Sometimes you feel like a nut … sometimes you don’t!”

George3973 / Shutterstock.com

a) Planters mixed nuts
b) Almond Joy and Mounds candy bars
c) Honey Nut Cheerios

Answer: b) Almond Joy and Mounds candy bars

Amazon/Hershey’s / Money Talks News

Both bars had chocolate and coconut, but only one (guess which … ) had almonds.

Watch one of the ads here.

14. “Finger lickin’ good”

oatawa / Shutterstock.com

a) Kentucky Fried Chicken
b) Snickers candy bars
c) Duncan Hines cake mix

Answer: a) Kentucky Fried Chicken

Jonathan Weiss / Shutterstock.com

The company formerly known as Kentucky Fried Chicken changed its official name to KFC in 1991. Founder Harlan Sanders, better known as Colonel Sanders, trademarked the phrase espousing casual dining etiquette in 1963.

15. “He likes it! Hey, Mikey!”

jamesteohart / Shutterstock.com

a) McDonald’s
b) Coca-Cola
c) Life cereal

Answer: c) Life cereal

Screenshot / Money Talks News

Oddly enough, John was the name of “Mikey” who enjoyed eating the cereal “that’s supposed to be good for you” in the 1971 TV commercial — though those are his two real brothers with him, Tommy and … Mike.

Watch the commercial here.

16. “Two great tastes that taste great together.”

promsri / Shutterstock.com

a) Sprite
b) Vanilla Coke
c) Reese’s peanut butter cups

Answer: c) Reese’s peanut butter cups

mikeledray / Shutterstock.com

Usually uttered after two klutzy actors slam into each other, knocking one’s chocolate bar into the other’s peanut-butter jar.

“Hey, you got peanut butter on my chocolate!”

“You got chocolate in my peanut butter!”

And a product is born.

Watch the commercial here.

17. “Let your fingers do the walking”

rvlsoft / Shutterstock.com

a) Yellow Pages
b) Adidas shoes
c) Apple computer

Answer: a) Yellow Pages

Rob Hyrons / Shutterstock.com

You see, kids, in the old days, we couldn’t just Google the phone number of the nearest florist …

18. “When you care enough to send the very best”

MemoryMan / Shutterstock.com

a) U.S. Postal Service
b) Hallmark cards
c) FTD florist

Answer: b) Hallmark cards

Icatnews / Shutterstock.com

It’s been the Kansas City, Missouri-based greeting-card company’s motto since 1944.

19. “[We’d] rather fight than switch”

Fighter with a bruised face, fists up.
Majdanski / Shutterstock.com

a) Tareyton cigarettes
b) AT&T
c) Pepsi-Cola

Answer: a) Tareyton cigarettes

Old Tareyton cigarette ad
Tareyton / Money Talks News

According to this old ad campaign, Tareyton cigarettes, with their charcoal tips, were so exceptional that smokers in the ads sported a black eye, apparently from defending their right to stay with the brand.

20. “Think outside the bun”

artjazz / Shutterstock.com

a) Subway sandwiches
b) Papa John’s Pizza
c) Taco Bell

Answer: c) Taco Bell

Taco Bell
Ken Wolter / Shutterstock.com

Appealing to customers with the late-night munchies, “think outside the bun” ads attempted to lure customers from the competition, predominantly fast-food burger joints. Taco Bell takes its name from founder Glen Bell, which surprises many folks who assume the company just wanted a bell as a logo.

21. “Have it your way”

Paul Vasarhelyi / Shutterstock.com

a) McDonald’s
b) Burger King
c) Wendy’s

Answer: b) Burger King

Jonathan Weiss / Shutterstock.com

“Hold the pickles, hold the lettuce …” In the 1970s, the chain tried to sell diners on the idea that “special orders don’t upset us.”

Scoring guide:

Casper1774 Studio / Shutterstock.com

20 correct: Congratulations, you really know your ads! Move over, Don Draper — there’s a new boss of Madison Avenue!
19-15 correct: Very good! Got a few old jingles stuck in your head, do you? Spoiler: They’ll never leave.
15-10 correct: Not bad! Your memory is still hanging in there, just like that old gob of gum on the bedpost.
10-5 correct: Um, let’s look on the bright side: You use your memory for other, more important things, like where you left your keys.
Fewer than 5 correct: What was it like being raised on a deserted island and never seeing a magazine, newspaper or TV set? Probably pretty cool.

How did you do with our classic ad quiz? What ads do you have stuck in your head? Share with us in comments below or on our Facebook page.

How to find cheaper car insurance in minutes

Getting a better deal on car insurance doesn't have to be hard. You can have The Zebra, an insurance comparison site compare quotes in just a few minutes and find you the best rates. Consumers save an average of $368 per year, according to the site, so if you're ready to secure your new rate, get started now.

Read Next
These Are the 4 Best Medicare Advantage Plans for 2020
These Are the 4 Best Medicare Advantage Plans for 2020

Medicare Advantage customers themselves rate these plans highest.

9 Free Things That Used to Cost Us Money
9 Free Things That Used to Cost Us Money

Not everything is getting more expensive.

9 Items Under $25 That Will Keep Your House Clean
9 Items Under $25 That Will Keep Your House Clean

We’ve rounded up some of the best products for cleaning your bathroom, kitchen and every other room.

10 Products That Upgrade Your Home for Less Than $45
10 Products That Upgrade Your Home for Less Than $45

Make a fresh start with these affordable Amazon buys.

4 Streaming TV Services That Cost $20 a Month — or Less
4 Streaming TV Services That Cost $20 a Month — or Less

Here’s how to ditch cable and satellite TV — and save a bundle — without giving up your favorite shows.

View this page without ads

Help us produce more money-saving articles and videos by subscribing to a membership.

Get Started

Most Popular
This Gas Station Scam Is Victimizing More Drivers
This Gas Station Scam Is Victimizing More Drivers

For the second straight year, a growing number of Americans believe they’ve fallen prey to this scam.

7 Unusual Ways to Declutter Your Home
7 Unusual Ways to Declutter Your Home

Tired of possessions weighing you down? Here are seven ways to declutter painlessly and effectively.

7 Ways to Boost Your Credit Score Fast
7 Ways to Boost Your Credit Score Fast

Your financial security might soon depend upon the strength of your credit score.

This Is the Most Popular Age for Claiming Social Security
This Is the Most Popular Age for Claiming Social Security

Both men and women are most likely to start receiving Social Security benefits at this age.

Could You Give Up These 7 Expenses to Save Thousands of Dollars a Year?
Could You Give Up These 7 Expenses to Save Thousands of Dollars a Year?

You could save more than $30,000 by setting aside these costly expenses for just one year.

6 Things You Should Never Buy at Trader Joe’s
6 Things You Should Never Buy at Trader Joe’s

We love Trader Joe’s for plenty of reasons. But think twice about this handful of products.

Don’t Toss These 7 Household Items — Sell Them
Don’t Toss These 7 Household Items — Sell Them

Here’s how to earn cash as you give new life to these unwanted items.

6 Legal Documents Retirees Need — but Don’t Have
6 Legal Documents Retirees Need — but Don’t Have

Few retirees have these documents that are crucial to their golden years — especially during a pandemic.

19 High-Paying Jobs You Can Get With a 2-Year Degree
19 High-Paying Jobs You Can Get With a 2-Year Degree

These jobs pay more than the typical job in the U.S. — and no bachelor’s degree is required.

Eat This Food If You Want to Avoid Alzheimer’s Disease
Eat This Food If You Want to Avoid Alzheimer’s Disease

One type of food associated with the Mediterranean diet offers especially large benefits.

21 Things You Should Always Buy at a Dollar Store
21 Things You Should Always Buy at a Dollar Store

Dollar stores have great bargains on both everyday and occasional purchases.

11 Expenses That Quietly Drain Your Wallet
11 Expenses That Quietly Drain Your Wallet

It’s scandalously easy to overspend in these areas of your life.

9 Dumb Ways You Are Ruining Your Home Value
9 Dumb Ways You Are Ruining Your Home Value

Homeowners, beware these mistakes that can drive away potential buyers.

18 Amazon Purchases That We Are Loving Right Now
18 Amazon Purchases That We Are Loving Right Now

These practical products make everyday life a little easier.

7 Tips for Building an Emergency Stockpile
7 Tips for Building an Emergency Stockpile

A pandemic or natural disaster could leave you reliant on your existing food supply. Is your pantry prepared?

3 Ways to Get Microsoft Office for Free
3 Ways to Get Microsoft Office for Free

With a little ingenuity, you can cut Office costs to zero.

15 Outrageously Overpriced Products — and How to Save on Them
15 Outrageously Overpriced Products — and How to Save on Them

Retailers mark up products by hundreds of times their cost — but you don’t have to pay the premium.

Why Half of Retirees Now Owe Taxes on Social Security
Why Half of Retirees Now Owe Taxes on Social Security

Growing numbers of seniors are paying taxes on their Social Security benefits, but you might be able to avoid this fate.

11 Disgusting Household Items You Should Toss Already
11 Disgusting Household Items You Should Toss Already

Never keep these items past their prime.

View More Articles

View this page without ads

Help us produce more money-saving articles and videos by subscribing to a membership.

Get Started

Add a Comment

Our Policy: We welcome relevant and respectful comments in order to foster healthy and informative discussions. All other comments may be removed. Comments with links are automatically held for moderation.